Kapcsolat

Professzionális weboldalt szeretne?
Hívjon most!

Telefon: 06 70 599 2650

Írjon nekünk >>

Tisztességes vállalkozás

Ajánlom a iuste.biz - Tisztességes vállalkozás mozgalmat

Facebook

Tegye a könyvjelzők közé!

Domain név, domain regisztráció


Domain regisztráció, domain névA jó domain név választás erősen befolyásolja a weboldalak sikerét. Ha a honlapja domain neve könnyen megjegyezhető, rövid, utal a cégére vagy termékeire, és nem téveszthető össze a konkurenciája domain nevével, akkor sokkal többen fogják megtalálni a honlapját az Interneten.

Az üzlete sikerének szempontjából fontos, hogy milyen domain nevet választ. Az alábbiakban megismerheti a leghasznosabb tudnivalókat a megfelelő domain név kiválasztásáról, és a domain regisztráció szabályairól.

- Mi az a domain név?
- Milyen domain nevet NEM előnyös használni?
- Milyen domain nevet válasszon?
- Hogyan lehet saját domain neve?
- Mennyibe kerül a saját domain név?

Honlapkészítés - új típusú, könnyen szerkeszthető weblapot készítünk!

 

 

Mi az a domain név?

Minden weboldalt saját, egyedi azonosítójával lehet megtalálni az Interneten. Ez az azonosító az IP cím, ami valójában négy darab számból álló adat (például 72.14.204.103), melyet nagyon nehéz megjegyezni, de igen könnyű elrontani gépelés közben, ezért hozták létre a domain nevet.

A domain név a honlapok könnyen olvasható neve, mint például google.hu. Ha egy weboldalt el szeretne érni, akkor a böngészőjébe a domain nevét kell beírni.

 

Milyen domain nevet NEM előnyös használni?

Domain regisztráció, domain név - milyen domain nevet NEM előnyös használni?Gyakran lehet azt látni, hogy egy vállalkozás nem saját domain nevet használ, de ennek igen sok hátránya van. A leggyakoribb probléma az, ha valaki ingyenes szolgáltatót választ (pl. cégnevem.ingyenesweb.hu), de ennek nagyon rossz üzenete van, mivel azt mutatja, hogy a cég annyira komolytalan, hogy csak ingyenes szolgáltatóra futja. Magyarán annyira kicsi a cég, hogy nincs néhány ezer forintja sem egy saját domain névre. Nagyobb bizalmat kelt az ügyfeleiben, ha az Ön honlapját saját domain néven (pl. www.cégnevem.hu) lehet elérni.

Az ingyenes tárhely szolgáltatókkal az is a probléma, hogy a weboldalon reklámokat helyeznek el, melyek nagyon komolytalanok is lehetnek, ami káros lehet az Ön üzletének. Még az is megtörténhet, hogy pont a konkurense hirdetése jelenik meg a weboldala tetején, így az Ön honlapja a konkurenciájához küldi az ügyfeleket. Az ingyenes tárhely szolgáltatókkal gyakran adódhatnak technikai problémák, leállások is, ekkor az Ön honlapja nem elérhető el, ami anyagi és erkölcsi károkat okozhat.

A másik gyakori probléma az, ha a fizetős tárhely szolgáltatója domain nevét használja (pl. cegnevem.axelero.hu), ami azért nem előnyös, mert ha a szolgáltatója megszűnik vagy nevet változtat akkor az Ön weboldala és email címe nem lesz azon a domain néven elérhető, amit esetleg évek munkájával ismertetett meg az ügyfeleivel. Szolgáltatói név változtatásra az egyik példa pl. az Axelero története.

Megeshet az is, hogy Ön szolgáltatót vált, így a weboldala nem lesz elérhető a korábbi címen, és az email címe is megszűnik, így az ügyfelei nem tudják elérni Önt, emiatt is ajánlott a saját domain név használata (pl. profweb.hu).

 

Milyen domain nevet válasszon?

Domain regisztráció, domain név - milyen domain nevet válasszon?Az igazán jó domain név az, amivel az Ön cégét könnyen megtalálják az Interneten. Ez lehet a cégneve vagy cége tevékenységéhez kapcsolódó név is, tehát ha pl. bútorkészítéssel foglalkozik, akkor erre a nagyon jó választás lenne a butorkeszites.hu. Sajnos, az elmúlt évek során a rövid neveket már lefoglalták, így elég nehéz rövid, jól hangzó neveket találni, emiatt láthatunk hosszabb, időnként erőltetettnek tűnő domain neveket is.

Sokan, ha nem találnak nekik megfelelő .hu végződésű domain nevet, akkor más végződésűt (.com, .info, stb) választanak (pl. butorkeszites.com). Ezzel azonban nagyon óvatosan kell bánni, mivel Magyarországon a .hu végű domain nevek használata van a köztudatban, vagyis ha az ügyfelei nem emlékeznek az Ön domain nevének a végződésére, akkor automatikusan a .hu-t használják. Ezzel az a probléma, hogy ilyenkor az Ön konkurenciájának .hu végződésű weboldalát keresik fel, ezért olyan domain nevet érdemes választani, aminek a .hu végződésű verzióját is regisztrálni tudja.

Bevett gyakorlat még nem csak a .hu, hanem többféle végződéssel regisztrálni a domain nevet. Ez azért célszerű, nehogy a konkurenciája tegye ezt meg, mivel ha Ön nagy költséggel ismertté teszi a weboldala domain nevét, de nem foglalja le a más végződésűeket is, akkor talán a konkurenciája teszi ezt meg, amivel ügyfeleket visz el Öntől.

Magyarországon lehetőség van ékezetes domain nevek regisztrációjára is, de a tapasztalatok szerint ez még nincs a köztudatban, az emberek ezt nem keresik. Ékezetes domain név regisztrációja esetén javasolt a nem ékezetes verziót is lefoglalni, hogy a vásárlói mindenképpen megtalálják Önt.


Hogyan lehet saját domain neve?

Először is azt kell kitalálni, hogy milyen nevet szeretne. Az ideális domain név utal az Ön weblapja tartalmára, és az ügyfelei is gyakran használják. A Google kulcsszó választó eszközzel lehet a kiválasztott név népszerűségét leellenőrizni.

Ha sikerült egy jó domain nevet kiválasztani, akkor azután meg kell bizonyosodni róla, hogy az a név még szabad-e. A .hu végződésű domaint ezen a honlapon lehet leellenőrizni.

Ha a választott domain név szabad, akkor azt egy űrlapot kitöltve regisztrálni kell. Van egy nagon furcsa magyar domain regisztrációs sajátosság, ez a 2 hetes várólista. Ez az elavult módszer azért káros, mert nem lehet azonnal a kiválasztott domain nevet használni, hanem 2 hétig várni kell, gyakorlatilag a semmire. Egy esetben történik csak meg a gyorsabb regisztráció, ha a cégneve és a domain neve megegyezik, ekkor prioritásos igényt szükséges feladni.

Sehol máshol a világon nincs már több hetes várólista, minden nem .hu domaint (pl. .com, .info, .de) egy gyors regisztráció után azonnal használni lehet. Érdemes volna a jogalkotóknak figyelembe venni az elmúlt évtizedben történt változásokat, mivel az internetes üzlet folyamatai begyorsultak a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Nagyon fontos! A domain név regisztrálás során mindig figyeljen oda arra, hogy az igényelt domain név az Ön birtokába kerüljön! Csak olyan cégnél szabad domaint regisztrálni, ahol az Ön tulajdonába kerül a domain név!

 

Mennyibe kerül a saját domain név?

A saját domain név regisztrációja és fenntartása igen olcsó, kb. 2000 Ft egy évre, amelyért cserébe az Ön honlapját egyedi néven érhetik el az Interneten, és a leveleit is a saját Email címéről tudja küldeni.

Új domain név regisztráció:
.hu domain név esetén 2 évre 4000 Ft + ÁFA
.com .info domain név esetén 1 évre 4000 Ft + ÁFA

Domain név hosszabbítás:
.hu domain név esetén 1 évre 2000 Ft + ÁFA
.com .info domain név esetén 1 évre 3000 Ft + ÁFA

Domain név igénylőváltás, módosítás:
minden domain név esetén 1000 Ft + ÁFA

 

Megrendelés: weblap készítés, honlapkészítés, design, kereső optimalizálás, domain, tárhely
Ha igényes weboldalt szeretne, melyet saját, egyedi domain néven lehet elérni, akkor kérem tekintse meg versenyképes árainkat, és rendelje meg most a szolgáltatásunkat akciós csomagjainkban! >>

 

Ingyenes honlap tanácsadás, weblap készítés, honlapkészítés, design
Tanácstalan és sok kérdése van a honlapokkal kapcsolatban? Szívesen segítünk Önnek!
Vegye igénybe ingyenes honlap tanácsadásunkat és szakértői választ kap a kérdéseire! >>